Glöm ej att planera

När några månader är kvar till förlossningen får man ett graviditetsintyg från barnmorskan som man ska skicka in till Försäkringskassan för att ge underlag för föräldraledighet.

Gör det så snabbt som möjligt så slipper du gå och tänka på det.

Om du jobbar så är det ekonomiavdelningen på ditt jobb som får en kod av dig från försäkringskassan. Sedan ska de fylla i inkomstuppgifter till dig online.

Därefter får du ett svar från försäkringskassan där det står hur mycket de kommer utgå ifrån (din årliga inkomst) när de kommer ge dig pengar (föräldrapenning) när du är föräldraledig. Det finns ett tak så även om du tjänar mer än vad försäkringens tak är på, så får du ändå endast det som har fastställts.

Du får även planera hur du vill lägga upp dina dagar. Det finns högbetalande dagar och lågbetalande dagar. Hur mycket dessa är på beror på hur mycket du tjänar. Sen kan man välja hur mycket av en dag man vill ha betalt. Man kan inte lägga ut de lågbetalande dagarna förrän det gått 180 dagar. Ett tips är att försöka bli av med dessa och spara på de högbetalande dagarna.

Det går att föra över dagar mellan föräldrarna. Dock måste exempelvis pappan behålla 90 dagar enligt ny lag. Dessa dagar är reserverade åt honom for att göra det mer jämställt så att inte mamman tar på sig all föräldraledighet.

Pappan kan ta ut 10 dagars ledighet i samband med förlossningen. Dessa ska tas ut inom 2 månader. Man kan ta ut dagarna lite då och då det behöver inte vara sammanhängande. Det går att ansöka om detta i efterhand.

Jag har gjort det lätt för mig jag har planerat för ett år framåt så att jag inte behöver gå in på försäkringskassans hemsida och ansöka om föräldraledighet för varje månad. Jag sparar tid och slipper stressa över planeringen. Skulle jag behöva ändra något så är det lätt att fixa till det, det är väldigt flexibelt system.

Sedan får man föräldralön från sitt arbete om det finns ett kollektivavtal. Hur länge man får det beror på hur länge man har arbetat för företaget. Om man jobbat mer än 6 år på företaget ska man få 6 månader med föräldralön.  Det är ca 10% av ens lön. Om man jobbat på företaget under några fåtal år får man mellan 2-5 månader med föräldralön. Det beror också på vad som står i kollektivavtalet.

Utöver allt detta så får man även 9-10 dagars semester intjänade för de 120 första dagarna man är föräldraledig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s