Graviditetsdiabetes

Jag väntar mitt andra barn och när jag gjorde glukosbelastningen en andra gång så visade värdena på att jag hade graviditetsdiabetes då det slutade på 10+ i värdet.

Så jag fick en tid hos specialist MVC på sjukhuset. Där fick jag information om hur jag ska göra fram tills förlossningen. Jag fick ett kit med en mätmaskin, nålar, mätstickor och stickmaskin. Dessa skulle jag använda 7 gånger per dag i en vecka. Sedan skulle jag komma tillbaka igen för att gå igenom resultatet. De passade på att ta blodprov för att se det ”långa” blodsockervärdet som är över 3-4 månader tillbaka i tiden.

Efter en vecka kom jag tillbaka till barnmorskan på specialist MVC. Då hade jag även laddat upp resultatet på internet för att de lätt skulle kunna gå in på nätet och hämta resultatet. Det visade sig att jag hade ”för bra värden” som barnmorskan sa. Jag hade 5,3 i genomsnitt på en vecka, vilket är bra då man helst ska ha mindre än 8.

Dock var jag ändå tvungen att fortsätta att ta prover men inte lika ofta. Nu skulle jag ta det varannan dag och endast före/efter frukost, efter lunch och efter middag.  Sen behövde jag endast skicka in resultatet varannan vecka. Jag fick även resultatet från det långa blodsockervärdet som såg bra ut. Man ska ligga på ett värde mellan 27-40 och jag tror jag låg på 30.

Programmet som jag använde för att skicka upp data över mina resultat på internet heter Diasend. Det är ett smidigt program som snabbt skickar upp resultatet när man kopplat in en sladd i mätmaskinen och en usb in till datorn. Sen kan man granska statistiken på internet. När det är lila färg är det låga värden och gröna värden är ok värden. Så här kan det se ut:

Statistik för en vecka

Så blev jag även kallad till att göra ett ultraljud för tillväxtkontroll. Detta gjordes på samma avdelning. allt var helt ok på alla mätningar. Jag fick veta att bebisen vägde 1986g vilket är -5% i avvikelse. Dock var detta inte något konstigt. Det går bra att ha 20% i avvikelse. Jag fick även chansen här att bekräfta om det verkligen var en pojke som jag väntade denna gång. Det var det.

Då graviditetsdiabetes ofta kan leda till stor bebis vid förlossning, så verkade det konstigt att min bebis var 5% mindre än ”normal” bebisen som skulle ligga på 2093g i den veckan. Alltså kan man ha graviditetsdiabetest och ha lite bebis med. Dessa kontroller är mest för att hålla koll på att allt är ok med både mamman och bebisen.

Jag fick även en tid hos en dietist, detta var för att gå igenom mina kostvanor och se om det var något man kunde förbättra. Jag hade rätt bra koll på min kost redan och visste vad man fick och inte fick äta. Så det var nog därför mina resultat såg bra ut då jag började direkt med nyckelhålsmärkta produkter exempelvis för brödet. Fullkornspasta började jag med. Inte mycket ris för det är inte bra. Sen undvek jag socker i största mån jag kunde. Man lär sig mycket när man kollar på innehållsförpackningen på olika produkter, det finns socker i det mesta. Tallriksmodellen är bra att köra med dock ska man ha grönsaker på hälften av tallriken och 1 fjärdedel kött och en fjärdedel pasta för att få en balanserad tallriksmodell för diabetiker.

Sen kommer man få kallelse att gå på en till tillväxtkontroll i vecka 38. För att se hur tillväxten ser ut och att bebisen inte blivit för stor.

När man fött barnet kommer man även bli erbjuden chansen att mata bebisen med nan för att se att allt är ok med bebisen. Det tas tester på barnets blodsocker efter förlossning för att konstatera att allt är bra med bebisen.

Sen kommer de även kolla värdena ett tag framöver på mamman efter förlossningen för att det inte ska utvecklas till diabetes 2.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s