1:a veckan – Helt plötsligt så är man förälder

Första veckan efter förlossningen levde jag i en liten bubbla. De första dagarna spenderade jag på BB-avdelningen. Här fick jag uppassning när man behövde det och blev upplärd i hur man ammar. Det var mycket rotation på personal och det var rätt bra för då behövde man inte känna sig dum om man frågade en gång till hur man skulle göra för att amma på rätt sätt.

Min man och jag fick eget rum där vi bodde två nätter. För min man kostade det  250kr/natt, då ingick frukost och övernattning. För mig kostade det 100kr/natt, då ingick måltider och övernattning.

Min man åkte ibland hem för att förbereda för vår ankomst, då kändes det extra ensamt när jag blev lämnad att ta hand om min bebis alldeles själv. Då var jag helt plötsligt mycket mer medveten om att man hade en liten bebis att ta hand om. Det blev mer påtagligt på något vis.

På BB-avdelningen kunde jag höra bebisar som skrek i andra rum och fick se mammor som långsamt tog sig fram med hjälp av vissa hjälpmedel. Jag kunde ändå ta mig fram på egen hand utan någon hjälp. Det gjorde mest ont att sätta sig ner och ta sig upp samt att ens system var helt kaos. När jag skulle gå på toa var jag tvungen att skynda mig för det var svårt att kontrollera urinering efter förlossningen.

Dagarna gick snabbt och efter tredje dagen åkte vi hem. När man är hemma får man klara sig själv, ingen som passar upp en. Då blir det lätt att känna att man inte räcker till för bebisen. Dock sa sköterskorna på BB-avdelningen att bebisen äter inte mycket för den har en liten matsäck. Fast min bebis verkar ha stor matsäck, för de första dagarna kände det som om man ammade hela tiden.

Vi fick ingen chans att ta det lugnt för det var alltid någon som skulle komma på besök de första dagarna. Till slut fick jag säga till min man att vi behöver lite vila samt lugn och ro tillsammans för att orka med. Tänk på det ni också, ta det lugnt och bjud inte in till extra stress. Ta den tid ni behöver för att varva ner och ta in alla upplevelser som ni får tillsammans med er bebis. Besök kan ni ta emot när ni är redo och det är bara ni själva som bestämmer detta, ingen annan.

Vi kan fortfarande inte fatta att bebisen är vår och att man blivit förälder, det tar nog ett tag innan man förstår det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s