Barnmorskemottagningen

När jag blev gravid tog jag kontakt med en barnmorskemottagning i min stad. Jag hade inskrivning i vecka 8. Då var min man med mig och vi fick frågor om vi rökte, hur vi såg på att vi skulle bli föräldrar, förväntningar och orosmoment etc.

Andra gången jag gick dit togs det lite prover på mig. Jag fick även göra ett cellprov för att se om man har cellförändringar i livmodern. Jag fick även ta blodprover som skulle skickas till labbet för analys. Resultatet från dessa analyser får man sedan av barnmorskan som man sedan ska ge till förlossningspersonalen när det är dags för förlossning.

Sedan var det regelbundna besök först en gång i månaden och sen lite oftare när det började närma sig födelsen.

Vid vecka 12 fick jag göra glukosbelastning för min pappa har diabetes.  I normala fall görs detta i vecka 28. Det fungerar så här: man äter inget från kvällen innan kl 22, men man får dricka vatten till midnatt. Sedan kommer man till barnmorskemottagningen på morgonen, dricker glukosen (glöm ej ta med dig en citron) sen väntar man i 2 timmar. Ta med en bok eller se till att mobilen är fulladdad då det kanske inte finns någon annan underhållning i 2 timmar. Där jag gick fanns det en TV så tiden gick fort. Efter 2 timmar tar de ett stick i fingret och ser värdet. Om det är under 10 så är det ok. I Stockholm tror jag att det är upp till 12 som är ok. Skulle man vara på gränsen så får man tid för att träffa en dietist. Jag var rätt nära 10 andra gången jag gjorde glukosbelastningen i vecka 28. Så det dietisten sa var att man ska ta nyckelhålsmärkta matvaror och att man ska hålla sig till att äta det man kan få plats med i sin hand, alltså ett äpple eller musli som är en handfull. Undvik juice på morgonen. Jag körde med laktosfri mjölk som innehåller lägst sockervärde.

Detta gjorde att jag inte ökade så mycket i vikt, drar man ner på sockret så minskar man oftast i vikt. Så jag tror jag även gick ner i vikt under graviditeten, jag kommer ihåg att min mamma sa att jag blivit smalare vid halsen och i ansiktet.

Jag fick även ett extra ultraljud på barnmorskemottagningen i vecka 12 för jag var lite orolig att det inte fanns något där för jag inte hade känt av något från v 10. Det var en otroligt häftig händelse att få se en liten bebis på skärmen och få se att allt var ok.

I vecka 18 är det dags för ultraljudskontroll och det görs på sjukhuset. Jag fick 9 bilder för 300 kr. Det är ett fint minne att få dessa bilder.

När några månader är kvar till förlossningen får man ett graviditetsintyg från barnmorskan som man ska skicka in till Försäkringskassan för att ge underlag för föräldraledighet.

De sista gångerna innan födseln tar man blodtryck och får höra hjärtljuden sedan känner barnmorskan på magen för att se att barnet ligger rätt.

Vi hade 2 st föräldrar träffar på barnmorskemottagningen där det gicks igenom om amning, att föda barn och föräldraskap etc. Det gjorde att jag hade mer koll på vad som skulle vänta en på sjukhuset och fick veta om de olika metoder som man kan välja på när man ska föda barn. Barnmorskan sa att man skulle ta med sig några av special nättrosorna som man får på sjukhuset för de skulle behövas även när man kommer hem från sjukhus besöket. Hon gav oss lite olika tips och det var en fördel att hon jobbat på sjukhuset så att hon hade en insikt om hur det fungerar.

Efter att man fött barn återkallas man till barnmorskan efter 2 månader för en efterkontroll. Vissa barnmorskor frågar om man vill kolla underlivet, det är frivilligt. Om man vill bli undersökt ska man få bli det. Man går också igenom hur det var att föda barn och får även information om preventivmedel. Blodtrycket togs och stick i fingret för att kolla järnvärdet. Järnvärdet har varit lite på gränsen till lågt 115 när jag var gravid. Nu hade jag 131 på efterkontrollen. Så det har verkligen tagit igen sig.

Jag fick en diinglis (mjukdjur) från Teddykompaniet  som avskedspresent innan jag lämnade barnmorskan. Det tyckte jag var omtänksamt och sött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s