Nättrosor, förlossningsbindor och en nätmössa från BB

När jag gick en föräldrarkurs innan jag skulle ha barn sa barnmorskan (som jobbat på BB) att man skulle passa på att ta några nättrosor och förlossningsbindor från BB när man hade fött barn. Detta var för att de var de mest bekväma.

När jag var på BB tänkte jag på vad barnmorskan hade sagt och tog med några för att kunna använda de närmaste dagarna efter förlossning samt hemma.

Så här ser nättrosorna ut som man får från BB.

Den översta nättrosan var den som jag använde mest då den var bekvämast då den var störst. Dock skavde de vid benen och det kändes som den ströp blodcirkulationen ibland för den satt tajt. Sen var det inte lätt att balansera en förlossningsbinda i den.

Den nedre nättrosan var en mindre variant som hade samma funktion som den övre nättrosan.

Så här ser sjukhusets förlossningsbinda ut:

Den översta bindan används mest i början och den är bra för den är stor och tar allt blod som kommer att komma efter man fött barn. Egentligen är bindan till för allt som kommer ut de närmaste dagarna. Det kan vara svårt att kissa, när man försöker gå på toa kan man ha svårt att kontrollera när man ska kissa, det bara forsar. Då är det bra att ha en stor förlossningsbinda som den övre på bilden. Att ha en så stor och tjock binda är inte bekvämt, det känns som man har en blöja på sig. Det är svårt att gå ordentligt med en sådan, men det är vanligt att inte kunna gå helt normalt efter en förlossning.

Den mindre bindan använde jag inte så mycket då den var i princip samma storlek som en vanlig binda. Då kan man lika väl använda de vanliga bindorna då dessa är tunnare och bekvämare än dessa tjocka varianterna.

Sedan sparade jag nätmössan som jag fick när min bebis föddes. Det är ett fint minne.

Hoppas att inlägget kan stilla någons nyfikenhet om hur en nättrosa ser ut. Glöm inte att ta med några hem. Du kanske kommer behöva dem de närmaste dagarna efter förlossningen, även efter hemkomsten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s