Hemorrojder – vanligt vid förlossning

Det var ingen som sa att man kunde få hemorrojder efter förlossningen. Alla eftereffekter är det inte många som skriver om eller informerar om. Så det tänkte jag ta upp det här för att kunna informera alla om att det kan hända dig. Det är viktigt att kunna ta upp dessa ämnen även om det kan vara äckligt. Att få hemorrojder tror jag är vanligare än vad man tror. Detta pga att folk inte vågar prata om det för det kan verka pinsamt.

Jag kommer ihåg att i en av babyboxarna som jag fick så fanns det ett häfte om just hemorrojder. Så om det finns ett häfte om ämnet borde det vara rätt vanligt att få detta. Så man behöver inte känna sig ensamt om att ha fått det.

När man föder barn trycker/anstränger man så mycket att det kan bildas hemorrojder vid analöppningen. Det ser inte snyggt ut, men det är bara att acceptera att man kan få det vid förlossning.

För mig kom det som en överraskning när barnmorskan sa att jag fått hemorrojder under förlossningen.

Hur påverkar hemorrojder dig efter förlossningen?

Det gör jätte ont när man ska försöka sitta ner, lägga sig eller försöka ta sig ur sjukhusets sängar.  Att ha hemorrojder i analöppningen gör mer ont än där jag var sydd. Det var detta som jag hade mest problem med i 3 veckor efter förlossningen. Jag hade inte ont av stygnen utan det var bara pga hemorrojderna. Annars hade jag kunnat vara som vanligt relativt snabbt.

Behandling av hemorrojder?

Jag frågade sjuksköterskan på BB om det fanns något hjälpmedel mot hemorrojder. Det finns det. Jag fick 3 mediciner som jag kunde ta. Jag fick en burk med vaselin, sen fick jag Xylocain 2% och ett stolpiller som skulle reducera hemorrojderna.

Efter hemkomst använde jag en kombination av Scheriproct stolpiller, Scheriproct salva och Xyloproct salva.

Scheriproct’s salva och stolpiller var nog de mest effektiva medicinerna av de alternativ jag provat. Det gjorde att hemorrojderna försvann, efter 2-3 veckor var jag helt återställd. Stolpillerna måste man ha i kylskåpet.

Xyloproct hjälpte till att bedöva området så att man inte hade så ont. Det kändes bra efter användning av detta alternativ. Denna måste man ha i kylsåpet.

Dessa mediciner ovan påminner om varandra, de var bra att använda för att hämma och lindra smärtan samt få bort hemorrojderna.

Detta är Xylocain som jag fick av sjuksköterskan på BB. Denna använde jag inte, så jag kan inte uttala mig om den är bra eller inte. Dock ville jag ha med den på ett hörn så att man får så många alternativ som möjligt. Eftersom sjuksköterskan kom med den måste den vara bra.

Så mitt tips är att använda Scheriproct och Xyloproct, båda går att köpa receptfritt på apoteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s