Kräm för torr bebis

Vid andra till tredje månaden började min bebis bli torr i huden. Det var samtidigt som vintern kom, så det påverkade extra mycket på huden.

Jag började med att använda Decubal som jag hade fått i några babyboxar. Resultatet när man använt den krämen är att det bildas ny hud och den gamla faller bort. Så de kan bli vita märken där man använt denna kräm, eftersom huden under den gamla var ny och inte utsatts för sol. Så för min bebis som har lite färg såg det inte så bra ut med vita fläckar. Det kom framförallt på sidorna av kinden nära öronen.

Så efter samråd med BVC sköterskan fick jag rådet att börja med Miniderm och jag hade läst om Lacobase Repair. Så jag körde gång en kur med dessa tillsammans och varvade att använda dem varannan gång. Miniderm verkar mer mjuk och försvinner in i huden snabbt eller så fastnar den på kläderna så att den inte varar så länge. Miniderm har en pumpflaska på 500 g som är lätt att använda. Det går åt rätt mycket kräm när man har en torr bebis så det är lika bra att satsa stort och köpa pumpflaskan så att det räcker ett tag. Kände dock inte att denna hjälpte så mycket för min bebis torrhet. Visst kanske det torra försvann lite men jag förväntade mig bättre resultat snabbare. Jag har använt den i månader utan att det helt återställts.

Lacobase Repair är en salva som är fet och som blir kvar längre på huden och kan därmed motverka torrheten lättare. Den finns i två storlekar, 30 g och 100 g. Den lilla storleken är bra att ha med sig när man går på babysim, så att man kan smörja in bebisen när den torkats av och lätt blir torr efter simningen. Det jag kände efter att ha använt Lacobase Repair är att huden bildar tjockt lager av hud som inte går bort om man inte skrapar bort den för att den nya huden undertill ska få en chans att komma fram. När jag sa detta till barnsköterskan trodde hon inte på mig utan sa att det är huden i sig som gör att det blir ett tjockt lager. Fast det var ju just där jag tagit Lacobase som det blev så.

Min bebis hade börjat få torrfläckar på ben, armar och mage. När jag använt Miniderm och Lacobase Repair så försvann lite av torrheten och fläckarna som bildades verkade smälta ihop med varandra så att det blev en jämn yta och den värsta torrheten kunde kontrolleras.

I ansiktet fick min bebis ofta röda märken efter vi varit ute. Jag googlade lite och fann att Weleda hade en väderskyddskräm till ansiktet för bebisar. Så denna använder jag alltid innan vi ska ut i det kalla vädret. Det hjälper verkligen och hon får inte röda torra kinder och inte heller torrhet vid öronen. Skulle man glömma att ta detta kommer det snabbt röda märken igen. Det är lätt hänt att man glömmer att använda Weleda’s kräm till ansiktet men för det mesta kommer jag ihåg det. Det verkar inte som denna kräm motverkar att det uppstår märken, utan det gör att det för stunden inte blossar upp några märken, man måste fortsätta att använda krämen varje gång man ska ut.

När man har tagit krämen i ansiktet kan bebisen se lite svettig ut för krämen är genomskinlig och går inte in i skinnet så snabbt. Det är något man får ta helt enkelt. En gång tyckte min mamma synd om min bebis för hon verkade ha för mycket kläder på sig. Då fick jag förklara att det är krämen i ansiktet som gör att det ser ut som om bebisen svettas.

Det finns även Weleda’s body cream som ska vara skonsam mot huden. jag har endast provat denna ett fåtal gånger så jag kan inte säga så mycket om just denna kräm. Den har en liten doft av blommor och är väldigt len.

När jag sagt till barnsköterskan att det inte hjälpte så mycket med Miniderm och Lacobase repair fick jag tipset att använda Minicare. Denna är för eksem. Den doftar starkt av något liknande alkohol. Så det känns sådär att ta denna kräm och smörja in bebisen med.

När det gått 6 månader hade vi en kontroll med läkare och tillsammans med sköterskan på BVC rekommenderade dem att ta i med hård handskarna och prova Canoderm och använda Hydrokortison för att se om det gjorde någon skillnad. Enligt sköterskan kan Canodermen svida lite men hydrokortisonen ska vara smärtfri. Canodermen är egentligen för vuxna, och eftersom bebisens hud är 5 gånger tunnare kan det därför kännas mer på en bebis.

Jag ska prova detta i en vecka för att se om det hjälper. Jag tycker att hydrokortisonet verkar bra för den är mycket fet och den blir kvar på huden och har lyckats göra så att min bebis ej kliar på benen i knävecket. Så därför kan det läka lättare och rödheten har gått ner på bara någon dag.

Sedan har jag provat Canoderm men den verkar inte vara kvar på huden utan försvinner snabbt så det känns torrt igen på armarna så man måste nästan ta 2 gånger efter varandra för att det ska bli någon effekt.

Uppdatering av användning av Canoderm och Hydrokortison:

Efter att ha använt Hydrokortison salva i en vecka bestämde BVC sköterskan att jag skulle fortsätta en vecka till. Efter två veckor hade torrheten försvunnit och torrfläckarna har blivit bättre och mjukare i huden. Sedan efter 2 veckor brukar jag använda Canoderm 1 gång per dag och om jag känner att det blivit lite torrt på huden igen så använder jag Hydrokortisonet för att mjukgöra huden. Detta är allt enligt vad min BVC sköterska har rekommenderat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s