Mjölkersättning – min räddare i nöden

Om ni läst min artikel om amning så vet ni bakgrundshistorian om varför jag tycker mjölkersättning är bra för min situation. Det producerades mindre och mindre bröstmjölk och bebisen ville ha mer och mer. Ingen bra kombination helt enkelt.

Jag provade med Nan 1. När min bebis provat det var det som om hon för första gången blev mätt och belåten. Sedan dess har jag fortsatt med ersättning. Jag har kombinerat både bröstmjölk och ersättning. Det fungerar bra för oss. Bebisen gillar mest att snutta vid bröstet men vet om att det inte kommer mycket och somnar mest när den försökt få ut lite bröstmjölk. Det har varit en teknik att få bebisen att sova. Vi brukar säga ”ge lite bröstmjölk så somnar hon lätt”. Ibland fungerar denna tekniken. Det är tryggt och skönt att vara nära mamma på detta viset tycker min bebis iallafall. Dock om bebisen ska bli mätt då är det ersättning som är lösningen.

Det diskuteras mycket fram och tillbaka om ersättning är bra att ge. Amning har så många fler fördelar än ersättning. Sedan har man läst att barn blir smartare av bröstmjölk men det argumentet kan jag slå hål på direkt. För skulle man bli smartare av bröstmjölk då skulle vi inte ha så många dumma människor. Skulle man bli smartare borde vi  i så fall ha fler genier i världen.

Förr i tiden så fanns inget alternativ till amning, därför har den äldre generationen blivit så besatta av att påpeka att man måste amma för det är det enda som man gjorde förr. Tillgången till ersättning fanns inte på samma vis som det finns nu, det kan vara en anledning till att mjölkersättning är så stort just nu. Tittar man i barnmatsavdelningen i en mataffär så ser man att sortimentet över mjölkersättning är stort. Om behovet inte skulle finnas skulle det inte finnas ute i affärerna.

Jag tror att det är mycket vanligt att nyblivna mammor känner stress av att prestera och leva upp till allas förväntningar. När detta inte går då tar de till ersättning för att känna en sorts lättnad att räcka till. Vissa kanske tycker att det låter själviskt och att de inte tänker på barnets bästa, men det är just det som mamman gör när hon tar till ersättning. Finns det ingen annan väg att gå tar man den bästa för sitt barn skull, inte för att man är självisk.

Det pratas inte mycket om ersättning och därför är det många mammor som får ångest i onödan. De känner att det aldrig kommer att gå att amma, för det är ingen i närheten som ger förslaget att det finns hjälp att få i form av mjölkersättning. Detta måste man googla sig fram till. För sjukhuspersonalen kommer inte rekommendera det och den äldre generationen vet inte att det finns. Dock ges Nan (mjölkersättning) på BB-avdelningar samt neonatalavdelningarna om det skulle behövas. Så det är inget man behöver skämmas över för att man använder det.

Det finns många olika sorters mjölkersättning. Det finns olika märken bland annat Nan, Semper och Hipp etc.  Apoteket säljer ett eget märke med mjölkersättning. Sedan finns det laktosfria alternativ och andra kombinationer. Nan 1 använder man till nyfödda fram tills att de blir 6 månader. Sedan går man över till Nan 2. Samma princip gäller för de andra varumärkena Semper och Hipp.

Färdigblandade modersmjölksersättningar

Det finns även färdigblandade små paket, vissa måste man värma i mikron och andra kan man dricka direkt utan att värma upp. Det kan vara bra att ha sådana om man ska på utflykt och behöver en räddare i nöden om man råkar glömma att ta med sig varmvatten i en termos. Om detta kan ni läsa mer om på denna sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s